Noutăți

FĂRĂ MIROS DE GUNOI - Investiții complementare SMID Județul Sibiu

Dezbatere publică A.D.I. Eco Sibiu

reciclare-gunoi-colectare-selectiva-consiliu-judetean-1-copy-1024x683-qaxz

Click here to join the meeting

Regulamentul  de instituire și administrare a taxei speciale în Municipiul Sibiu a fost postat de către primăria Municipiului Sibiu și se află încă în faza de dezbatere publică, tocmai pentru a oferi cetățenilor posibilitatea de a participa activ la viața comunității și de a fi implicați în actul decizional.

Ne dorim un dialog transparent, deschis și o colaborare eficientă cu cetățenii   pentru obținere unui consens  social, în  urma căruia să oferim cetățenilor comunității un serviciu public util și eficient  Pentru Cetățeni, Pentru Sibiu, Pentru Mediu.

Evenimentul va avea loc on- line in data de 14.01.2021 ora 19.00.

Moderator : Lucian Mândruță

Participanti :  Marian Popa –  Primaria Municipiului Sibiu, director Serviciu Public de Management Salubrizare si  Protecția Mediului

                         Claudia Iordănescu  –  director executiv ADI ECO Sibiu

                         Ciprian Simulescu    – director tehnic ADI ECO SIbiu

Propunerile pentru modificarea Regulamentului supus dezbaterii publice se vor transmite în scris pana la data de 13.01.2021 ora 14 pe adresa : office@adiecosibiu.ro

Colectarea deșeurilor de la sibieni devine mai simplă: 

printr-o aplicație pe telefonul mobil

       În eforturile sale de a transforma județul Sibiu într-o regiune eco-friendly și  de a asigura un mediu înconjurător mai sănătos, autoritățile locale în parteneriat cu o companie privată din România lansează o aplicație mobilă pentru colectarea și reciclarea deșeurilor menajere – „Ara”. Aplicația vine în sprijinul consumatorilor și le simplifică gestionarea deșeurilor cu un calendar de notificări, informații utile despre reciclare, dar și posibilitatea de a semnala anumite nereguli în procesul de colectare, direct de pe telefon. Iar pentru ca sortarea corectă să devină parte din rutina întregii familii, aplicația conține și un ghid despre tipurile de deșeuri care trebuie să ajungă în fiecare container sau pubelă.

„Adoptarea unor instrumente inovatoare în procesul de gestionare municipală a deșeurilor este o practică utilizată pe larg în occident și ne dorim să devină la fel de populară și în România. Este prima aplicație cu caracter social de acest fel din țara noastră, iar implementarea proiectului răspunde așteptărilor și necesităților consumatorilor. Suntem convinși că un proces simplificat îi va încuraja pe oameni să devină mai responsabili privind colectarea selectivă. În același timp, vom avea un canal eficient de informare și comunicare cu cetățenii, prin care vom monitoriza și vom asigura buna funcționare a acestui serviciu public. Acesta reprezintă un pas înainte pentru demersul nostru de a optimiza gestiunea integrată a deșeurilor și de a îmbunătăți calitatea serviciilor.”

Echipa ADI ECO

Aplicația clarifică orice confuzii pe care le-ar putea avea consumatorii privind sortarea deșeurilor și permite o mai bună organizare în ceea ce privește pregătirea pentru evacuarea gunoiului, prin cunoașterea calendarului de colectare și a eventualelor schimbări care pot surveni. Prin intermediul aplicației, utilizatorii vor putea să comande pubele suplimentare sau să le înlocuiască în caz de defecțiune. De asemenea, ei vor putea semnala eventualele nereguli în procesul de colectare, având posibilitatea să urmărească  statusul  sesizărilor printr-un sistem de tichete.

Obiective ambițioase: mai multă reciclare și mai puține deșeuri

Proiectul „Ara” și implementarea sa în județul Sibiu pune pe primul loc grija pentru sănătatea populației și a mediului prin îmbunătățirea sistemului de colectare și depozitare a deșeurilor, dar și prin alinierea cu legislația națională și a UE privind depozitarea deșeurilor biodegradabile. Mai mult, autoritățile își propun ca în următoarea perioadă să reducă cantitatea deșeurilor depozitate, să optimizeze gestiunea integrată a deșeurilor, să îmbunătățească calitatea serviciilor,  să implementeze un plan eficient  de taxare, facturare, încasare și să crească nivelului de conștientizare al locuitorilor cu privire la beneficiile rezultate din reciclarea deșeurilor.

 

        Reprezentant Ara, Ciorba Alina „Ara are la bază sisteme integrate atât cu mașinile de ridicare, cât și cu pubelele simple, astfel că procesul de ridicare a deșeurilor și transportul este gestionat în timp real. Utilizatorii vor ști cu exactitate când să scoată pubelele pentru golire, cum să sorteze corect deșeurile și cum să recicleze inteligent, plătind mai puțin. Nu mai au nevoie de notițe sau însemne în calendare, au informațiile necesare, modificări, anunțuri, reclamații – toate într-o singură aplicație pe telefon.  În același timp, ei vor avea posibilitatea și să comande servicii suplimentare, cum ar fi colectarea deșeurilor voluminoase sau a deșeurilor din construcții și desfințări etc. Totodată, vor învăța tehnici de reciclare și reutilizare. Iar pe viitor vom completa aplicația cu alte funcționalități care să facă viața sibienilor mai simplă și mai confortabilă.”

 

   Colectarea selectivă a deșeurilor are numeroase beneficii pentru familii și comunitate: conservarea resurselor naturale și economisirea energiei, acces la resurse nepoluate,  menținerea unui mediu mai curat, creșterea calității vieții, dar și dezvoltarea durabilă  a orașului.

 

  „Ara” poate fi descărcată  gratuit ca orice aplicație obișnuită de pe Google Play (Android) și Apple store (iOS).

 

     Începând cu anul trecut, în municipiul Sibiu au fost introduse noi modificări privind sistemul de colectare selectivă, ca urmare a modificărilor legislative impuse la nivel național (OG 74/2018 – „Plătește pentru cât arunci” ), în conformitate cu standardele UE.

Acest sistem de calcul a solicitat implementarea unor instrumente economice care să ajute Sibiul să atingă țintele de reciclare și de reducere a cantităților de deșeuri depozitate în deponiile ecologice, ținte stabilite de legislația Uniunii Europene și aprobate ca obiective ale României pentru anul 2020. În municipiul Sibiu, aproximativ 70% din deșeuri sunt generate de persoanele fizice, iar restul de 30% – de către agenții economici. Datele autorităților arată că fiecare persoană generează zilnic, în medie, aproximativ 0,65 kg de gunoi, ceea ce, raportat la numărul de locuitori, înseamnă aproape 40 de mii de tone de deșeuri anual.

 

Mai multe detalii despre funcționalitățile aplicației Ara le găsiţi  pe myara.ro